Bakalie dla zdrowia

Bakalie są znane na polskich stołach od wielu lat, ale dopiero ostatnio stały się bardzo popularnym dodatkiem do ciast, przekąską oraz elementem diety.

Inaczej niż w czasach słusznie minionych, dziś bakalie są dostępne praktycznie wszędzie. Możemy je zakupić na osiedlowych bazarkach w galeriach handlowych lub odwiedzić sklep internetowy z bakaliami. Produkty te kupowane są tym chętniej, że od pewnego czasu możemy w pełni poznać ich właściwości zdrowotne i zalety dla ogólnego funkcjonowania organizmu człowieka.

Więcej na https://ebakalland.pl/sport-i-zdrowie.html

I tak osoby, które borykają się z chorobą wrzodową powinny korzystać ze szczególnych właściwości fig

 

Są one cennym źródłem cynku, wapnia, żelaza, magnezu oraz błonnika. Wpływają doskonale na prace układu hormonalnego oraz odtruwają organizm i regulują przemianę materii. Z kolei morele wskazane są w przypadku występowania tak zwanych kobiecych problemów. Dostarczają do organizmu dużo beta-karotenu oraz żelaza. Dzięki temu skutecznie zapobiegają powstawaniu komórek rakowych w obrębie dróg rodnych. Zawierają też potas, który pozytywnie wpływa na regulacje ciśnienia oraz wapń. Spożywanie moreli jest szczególnie wskazane w przypadku tych pań, które mają zbyt obfite miesiączki lub cierpią na anemie.

Panie powinny też zwrócić uwagę na dobroczynne właściwości daktyli

 

To prawdziwa bomba korzystnych dla naszego organizmu witamin i mikroskładników. Znajdziemy tam witaminy z grupy C, potas, wapń, miedź, żelazo, a regularne spożywanie daktyli uchroni nas przed przeziębieniami i złagodzi wszelkie dolegliwości związane z menopauzą. Pomogą nam też, wtedy kiedy narzekamy na problemy z koncentracją.

Dla mężczyzn, którzy mają problem z funkcjonowaniem serca i ogólnie układu sercowo naczyniowego poleca się orzechy. Zawierają one L-argininę, która powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i wspiera pracę serca. Ich spożywanie spowalnia przyklejanie się złogów lipidowych do ścian naczyń i pozwala zapobiegać nad krzepliwości krwi. Są także źródłem kwasu foliowego oraz witamin z grupy E.